delt psykotisk lidelse (folie à deux)

delt psykotisk lidelse (folie à deux)

Delt psykotisk lidelse, også kjent som folie à deux, er en sjelden og kompleks psykisk helsetilstand som involverer overføring av vrangforestillinger fra ett individ (den primære eller induserende) til en annen (den sekundære eller mottakeren).

Forstå delt psykotisk lidelse

Delt psykotisk lidelse er klassifisert som en vrangforestillingsforstyrrelse i DSM-5. Det oppstår når en person utvikler en vrangforestilling som et resultat av nær tilknytning til en annen person som allerede har en psykotisk lidelse med fremtredende vrangforestillinger. Den delte vrangforestillingen er vanligvis en som er uvanlig og betydelig påvirket av induserens vrangforestillingsoverbevisning.

Symptomer

Delt psykotisk lidelse involverer vanligvis en delt tro på et vrangforestillingssystem, ofte med et nært forhold mellom induser og mottaker. Symptomer kan omfatte:

  • Vrangforestillinger som er like mellom induser og mottaker.
  • Emosjonelle og atferdsmessige reaksjoner som gjenspeiler induserens.
  • Fører til

    Den eksakte årsaken til delt psykotisk lidelse er ikke fullt ut forstått. Imidlertid antas det at det nære forholdet mellom induseren og mottakeren kan spille en rolle i overføringen av vrangforestillinger. Andre disponerende faktorer kan inkludere genetisk sårbarhet for psykose og miljøbelastninger.

    Forholdet til schizofreni

    Delt psykotisk lidelse er relatert til schizofreni, en kronisk og alvorlig psykisk lidelse som påvirker hvordan en person tenker, føler og oppfører seg. Begge tilstandene involverer vrangforestillinger og kan ha en betydelig innvirkning på de berørte individene og deres forhold til andre. Mens delt psykotisk lidelse ofte er knyttet til en spesifikk induser, er schizofreni preget av sitt eget sett med symptomer, inkludert hallusinasjoner, uorganisert tenkning og negative symptomer som sosial tilbaketrekning og mangel på motivasjon.

    Helsetilstander

    Delt psykotisk lidelse kan være påvirket av eller påvirke andre helsetilstander, inkludert:

    • Depresjon og angst, som kan oppleves av både induseren og mottakeren som et resultat av deres delte vrangforestillinger.
    • Rusmisbruksforstyrrelser, som kan forverre symptomene på delt psykotisk lidelse og andre psykiske helseproblemer.
    • Fysiske helseproblemer, ettersom stresset og virkningen av de delte vrangforestillingene kan påvirke det generelle velværet.
    • Behandlingsalternativer

      Behandling for delt psykotisk lidelse involverer vanligvis å adressere de underliggende vrangforestillingene og gi mental helsestøtte til både induseren og mottakeren. Dette kan inkludere:

      • Individuell rådgivning og terapi for å hjelpe mottakeren å gjenkjenne og utfordre sine delte vrangforestillinger.
      • Medisinering for å håndtere eventuelle underliggende psykiske tilstander, som schizofreni, som kan bidra til de delte vrangforestillingene.
      • Familieterapi for å adressere dynamikken og relasjonene mellom induser og mottaker.
      • Konklusjon

        Delt psykotisk lidelse, eller folie à deux, byr på unike utfordringer for både individer som opplever de delte vrangforestillingene og deres helsepersonell. Å forstå det komplekse samspillet mellom denne tilstanden, schizofreni og andre helsetilstander er avgjørende for å utvikle effektive behandlingstilnærminger som dekker behovene til alle involverte individer.